Gregorio Pecorelli

The Veterinarian’s House

The building consists of a longitudinal wing for bedrooms and serving spaces, with a living area placed crosswise to the  narrow plot. Car parkings and the entrance gate are visually hidden from the house to avoid any interruption to the continuity of the green spaces surrounding the building.

The main project theme was the development of a simple and consistent tectonics within a compact composition. A harsh materiality is used to identify the structural elements of this one storey family house: the perimeter wall is a load-bearing reiforced brickwork, the roof and the plateau where the building lies are in concrete. Inside, the walls hide the neighboring buildings and frame deep perspectives on the garden, creating continuity between interiors and exteriors. Along the northern and southern elevation of the living area, a concrete slabs shields the sunlight creating a space with a strong tectonic connotation through the facade depth.

Private commission.
Budget confidential.

280 m2.

ground floor plan

back facade overlooking the fruit garden

the southern porch

technological section

the tectonic qualities of the space are enhanced by the exposed brickwork and the rough concrete ceilings

brickwork diagram

the north facade

brickwork detail